Kort nieuws

Europa strijkt spectrum voor korte-afstandscommunicatie glad

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie heeft besloten een klein stukje van het versnipperde radiospectrum in Europa glad te strijken: vijf frequentiebanden rond de negenhonderd MHz worden door gereserveerd voor rfid, shortrange-iot-verbindingen en voor toekomstige spoorwegcommunicatie. Het gaat om bescheiden stukjes van het spectrum, maar diverse lidstaten hebben er al delen van gereserveerd voor militair gebruik en spoorwegcommunicatie.

Volgens de commissie is er veel potentie voor communicatie over enkele tientallen meters. Daarbij kan in eerste instantie gedacht worden aan uhf rfid-labels, die bijvoorbeeld al voor tolpoortjes gebruikt worden. In de toekomst kunnen ook korte-afstandverbindingen gebruikt worden om iot-sensoren te laten communiceren met een centraal toegangspunt.

Dergelijke toepassingen kunnen simpel zijn, en daarmee goedkoop. Maar doordat ze met verschillende frequenties om moeten kunnen gaan in verschillende landen, wordt de complexiteit weer hoger. Dat houdt de ontwikkeling tegen. De nieuwe regels moeten de adoptie versnellen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content