Opinie

Europa moet technologie omarmen

Koenraad Debackere is hoogleraar Technologie en Innovatiemanagement en afgevaardigd bestuurder van KU Leuven R&D.

Leestijd: 3 minuten

De 3 procentnorm voor Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) houdt iedereen in de ban die op Europees niveau met technologie en innovatie is begaan. Halen we hem nu of niet? De meest recente gegevens geven duidelijk een antwoord in negatieve zin. Ondanks alle inspanningen, politiek en financieel-economisch, is het zonder meer duidelijk dat we met z‘n allen minder dan 3 procent van het Europees Bruto Binnenlands Product (BBP) aan O&O zullen besteden.

Het lijkt voor 2005 in de richting te gaan van 1,85 procent voor de EU-25-landen. De inhaalbeweging ten opzichte van de VS heeft dus nog een flinke weg af te leggen. Zeker als je bedenkt dat de VS reeds in de jaren 50 gemiddeld 2,7 procent van hun BBP aan O&O besteedden. Dus als Europa tegen 2010 eindelijk de 3 procentnorm zou halen, dan pas komt het op een punt waar de VS zich al meer dan een halve eeuw bevinden. Die vaststelling is niet nieuw, maar verdient wel extra aandacht en creatieve inzet nu technologie en innovatie meer dan ooit de economische agenda bepalen.

Als je de Europese economische geschiedenis bestudeert, stel je vast dat de periode 1950 – 1973 de gouden jaren van groei en vooruitgang waren. In die tijd bedroeg de gemiddelde jaarlijkse BBP-stijging in Europa 4,5 procent. In de periode 1973 – 2000 zakte de gemiddelde jaarlijkse groeivoet tot 2,1 procent. In de VS lag de gemiddelde toename toen op zo‘n 3,4 procent. In 2003 was het BBP per hoofd van de bevolking voor de EU-15 gemiddeld 72 procent van dat in de VS. Het Europese BBP per uur was met 94 procent bijna gelijk aan het VS-niveau.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content