Kort nieuws

Europa lanceert eerste Galileo-satellieten in oktober

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op 20 oktober gaan de eerste twee operationele satellieten van het Europese plaatsbepalingssysteem Galileo de ruimte in. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Het duo vertrekt van lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana naar een hoogte van 23.600 kilometer.

Galileo moet de EU onafhankelijk maken van GPS, dat in handen is van de Amerikaanse overheid. Het Europese systeem is technologisch beter: het garandeert een constant signaal en heeft bij een plaatsbepaling een afwijking van twee meter. Ter vergelijking: bij GPS is dat ongeveer tien meter.

De uitrol kampt echter met ernstige vertragingen en budgetoverschrijdingen. Op dit moment is alleen de ondersteunende European Geostationary Navigation Overlay Service (Egnos) operationeel. De planning is dat Galileo in 2014/2015 de eerste navigatiediensten gaat leveren met achttien satellieten. Als het netwerk voltooid is in 2019, moeten dat er ongeveer dertig zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content