Kort nieuws

EU zet schouders onder zelfrijdend vervoer

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Met de Declaration of Amsterdam hebben de Europese transportministers vorige week hun steun toegezegd voor het mogelijk maken van alle vormen van zelfrijdende voertuigen. Ze slaan de handen ineen om samen met de Europese auto- en ict-industrie over drie jaar klaar te zijn voor autonoom vervoer. Aan de vergadering in Amsterdam nam ook een vertegenwoordiger van de Europese autofabrikanten deel.

De Europese lidstaten gaan samen belemmeringen voor zelfrijdend vervoer wegnemen. Ze gaan nationale regels voor verkeer en vervoer op elkaar afstemmen en er komt een gecoördineerde inzet op digitale communicatie zodat auto’s in Europa overal goed met elkaar en met de weginfrastructuur kunnen praten. Daarnaast zetten de landen in op grensoverschrijdende tests zodat ze op basis van de praktijkervaringen de juiste stappen kunnen zetten om de ontwikkelingen te ondersteunen.

Minister Schultz van Haegen: ‘We hebben voor het eerst in Europa op politiek niveau gesproken over zelfrijdende voertuigen en maatregelen die nodig zijn voor een soepele introductie in Europa. We willen tempo maken; we zien dat er veel winst te behalen is voor de mobiliteit. Met zelfrijdende voertuigen wordt ons vervoer veiliger, duurzamer en efficiënter. Doordat regelgeving en autosystemen op elkaar worden afgestemd, voorkomen we dat zelfrijdende auto’s en vrachtwagens straks bij iedere grens een nieuwe update nodig hebben.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content