Kort nieuws

EU wil technologiehandelspact upgraden

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie wil het Ita-handelspact voor technologische producten flink uitbreiden. De EC wil er de producten aan toevoegen die sinds het tekenen van de overeenkomst in 1996 op de markt zijn gekomen. Dat moet het conflict over het pact met Japan en de VS sussen.

De Information Technology Agreement (Ita) behelst een verdrag om de tarieven op de in- en uitvoer van technologische goederen te elimineren. Volgens de Europese Unie representeren de nu aangesloten landen 97 procent van de IT-markt. In 2005 begon de EU een aantal producten uit te sluiten van de Ita, zoals computerschermen en settopboxen, omdat deze volgens Brussel onder de noemer consumentenelektronica vallen. De VS en Japan waren hier niet blij mee. In juli klaagden zij de Europese Unie aan voor schending van het handelspact.

Volgens het voorstel dat de EU bij de Wereldhandelsorganisatie indiende, moet de dekking van het verdrag worden uitgebreid met producten die na 1996 op de markt verschenen. In een eerste reactie liet een woordvoerder van de Amerikaanse handelsorganisatie weten dat dit niet de problemen met de huidige regeling oplost. Ook wil de EU minder bureaucratie. Nu zijn er bijvoorbeeld verschillende tests voor verschillende landen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content