EU steekt miljard in grafeen en brein

Reading time: 1 minute

Author:

De Europese Commissie heeft ’Graphene‘ en het ’Human Brain Project‘ (HBP) aangewezen als winnaars van de wedstrijd Future and Emerging Technologies. Beide onderzoeksprojecten kunnen de komende tien jaar rekenen op een miljard euro financiering elk, waarvan de EU de helft voor haar rekening neemt.

Het grafeenvlaggenschip moet de elektrische, mechanische en optische eigenschappen van de koolstofvariant verder onder de loep nemen en het materiaal op den duur naar de markt brengen. Het initiatief gaat dit jaar van start met 126 academische en industriële groepen uit zeventien Europese landen. Na verloop van tijd komen daar nog eens dertig groepen bij, die zich zullen toeleggen op de engineering. De coördinatie van het project ligt bij de Zweedse Chalmers University, maar met twee werkgroepleiders – Herre van der Zant (TU Delft) en Bart van Wees (RUG) – en nog veel meer deelnemende bedrijven en academische groepen is Nederland goed vertegenwoordigd in Graphene. Ook België doet een stevige duit in het zakje.

Het HBP streeft ernaar het menselijk brein op een fundamenteel niveau te begrijpen en zelfs te simuleren, en denkt daarmee tot nieuwe inzichten te komen in medicijnonderzoek, informatica en robotica. Ook wil het project werken aan ’neuromorfische computersystemen‘ en ’neurorobotica‘: respectievelijk computerarchitecturen en robots gebaseerd op de werking van het brein. Met name energiegebruik, betrouwbaarheid en programmeerbaarheid van complexe systemen zouden hiervan kunnen profiteren. Vanuit België doet de KU Leuven mee; in Nederland participeren het CWI, het Erasmus MC, de VU en de universiteiten van Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.