Technieuws

EU financiert onderzoek ultrazuinige tunnel-Fets

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

IBM Research, Infineon en een handvol andere Europese organisaties starten een driejarig onderzoeksproject naar de perfectionering van de tunnel-Fet (TFets). Het concept van de schakelaar met een hart een nanodraad is ruim anderhalf decennium oud, maar de partners denken met strain engineering en hoge-k- en III-materialen de prestaties nog aanzienlijk op te kunnen schroeven. De resulterende chips, gemaakt met CMos-compatibele procestechnologie, zouden tot tien keer minder energie gebruiken en zelfs helemaal niets in stand-by. Het project ontleent aan deze doelstelling ook zijn naam: Steeper, verwijzend naar de steile aan-uit-curve.

De TFet dankt zijn zuinigheid aan een ongedoteerd kanaal tussen een p-gedoteerde bron en een n-gedoteerde afvoer. In de uit-stand laat die constructie amper stroom door. Door de transistor loopt pas stroom als de stuurelektrode, gevouwen rondom het kanaal, een tunnelstroom uitlokt.

De coördinatie van Steeper ligt bij het École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Naast IBM en Infineon doen mee CEA-Leti, Forschungszentrum Jülich en de universiteiten van Bologne, Dortmund, Pisa en Udine. Deelname van Globalfoundries is nog niet zeker. Het project heeft een budget van 5,5 miljoen euro, waarvan een deel gefinancierd door de EU.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content