EU-beurzen voor Utrechts onderzoek naar hybride beeldvorming en bioprinten

Author:

Reading time: 1 minute

Hugo de Jong van de Geneeskunde-faculteit aan de Universiteit Utrecht krijgt een ERC Consolidator Grant van twee miljoen euro om onderzoek te doen naar het gebruik van hybride beeldvorming tijdens medische ingrepen. Het combineren van verschillende beeldvormingstechnieken, zoals pet en ct, heeft de afgelopen jaren al een hoge vlucht genomen voor diagnostische doeleinden. De twee typen beeldvorming vullen elkaar aan; een techniek als pet geeft informatie over de functie van weefsels, terwijl methoden als ct de structuur in kaart brengen. De Jong wil dergelijke hybride technieken ook inzetten voor beeldgestuurde ingrepen. Hij werkte al live hybride 2D-beelden, en met de Europese beurs wil hij zich gaan richten op 3D. Daarvoor gaat hij zowel aan de hardware als software werken.

Aan dezelfde universiteit krijgt Jos Malda van de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde een Consolidator Grant voor onderzoek naar 3D-printen van levende cellen en biologische materialen. Hij wil hiermee nieuwe behandelingen ontwikkelen van beschadigde en versleten gewrichten. Op dit moment worden die aangepakt met een inert metalen implantaat.

In totaal ontvangen vijf onderzoekers aan de Universiteit Utrecht een Consolidator Grant, waarmee ze een eigen onderzoeksgroep kunnen opzetten. Eerder deze week werden ook de beurzen voor onderzoekers van de RUG en de TUE bekendgemaakt.