Analyse

Ervaring alleen onvoldoende voor zelfrijdende auto

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Ontwikkelaars van autonome voertuigen zetten in op het maken van kilometers om hun wagens alle mogelijke verkeerssituaties aan te leren. Maar dat zou weleens onvoldoende kunnen zijn.

Hét stokpaardje van de zelfrijdende auto is het veiligheidsargument: de computerbestuurde auto zal, als die er eenmaal is, veel minder brokken maken dan een voertuig bestuurd door mensen. Een computer wordt namelijk niet moe, dronken of afgeleid door Whatsapp en Facebook, heeft geen last van haast of irritaties en overziet de weg veel beter dankzij een brede reeks sensoren.

De computersystemen moeten nog wel leren omgaan met alle mogelijke wegsituaties voordat het zover is. Maar juist daar heeft de zelfrijdende auto de tijd aan zijn zijde, zo menen de voortrekkers. Want de leercapaciteit van een bestuurder is beperkt tot een enkel mensenleven, maar die van een autonoom voertuig strekt zich uit over álle auto’s op de weg. Elke nieuwe situatie, hoe zeldzaam ook, kan worden gebruikt om alle huidige en toekomstige autonome wagens te verbeteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content