Kort nieuws

ERC Advanced-beurs naar Imec voor ontwikkeling holografische projector

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Imec-onderzoeker Jan Genoe ontvangt een Advanced Grant van de European Research Council (ERC) voor zijn onderzoek naar de projectie van bewegende, elektronisch gegenereerde hologrammen. De persoonsgebonden beurs is goed voor 2,5 miljoen euro over een periode van vijf jaar.

Ondanks wereldwijde inspanningen bestaan er nog geen projectoren die complexe, elektronisch gegenereerde hologrammen op videosnelheid kunnen projecteren. Er bestaan wel optisch herschrijfbare hologrammen, maar die zijn vrij traag. Ook zijn er akoestisch gevormde hologrammen die wel snel zijn, maar weer met een lage beeldkwaliteit kampen.

Met de combinatie van slimme elektronica, optica en nieuwe materialen moet het echter mogelijk zijn om echte holografische projectoren te realiseren, denkt de Imec-onderzoeker. Het instituut heeft de meeste componenten hiervoor al in huis. ‘Geavanceerde chiptechnologie laat toe om enorme holografische patronen te verwerken aan een snelheid van 10 Gbit/s’, licht Genoe toe. ‘En we kunnen patronen van ladingen en spanningen manipuleren met een zeer grote resolutie. Bovendien kunnen we op een chip de nodige lichtkanalen aanbrengen, er laserlicht doorheen sturen, en ze elektrisch contacteren met doorzichtige halfgeleidende materialen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content