Er is lithium genoeg

Author:

Reading time: 2 minutes

Er moet lithiumarme accutechnologie worden ontwikkeld, wil de elektrische auto een succes worden, betoogden wij onlangs in ons redactioneel commentaar. Er leken immers voldoende aanwijzingen dat de wereldvoorraad winbaar lithium ontoereikend is voor dat sympathieke doel. Bovenal lag er een rapport met die strekking, en recente uitspraken van de CEO van Renault en Nissan en Zuid-Koreaanse plannen om het metaal uit zeewater (concentratie: 0,2 milligram per liter) te winnen, leken daar keurig in het verlengde van te liggen. Bij nader inzien liggen de zaken anders.

Over dat rapport kunnen we kort zijn: ingewijden nemen het niet serieus. De auteur, ene William Tahil, heeft tevens een studie op zijn naam staan die stelt dat het World Trade Centre is ingestort omdat er kernreactoren onder de torens tot ontploffing zijn gebracht. Helaas slikten diverse gerenommeerde publicaties zijn pennenvruchten over lithium wél voor zoete koek en wist de kwestie zich via die weg alsnog in de kolommen van Bits&Chips te werken. Uw redacteur had niet moeten vertrouwen op autoriteit en zijn eigen bronnenonderzoek moeten doen. Gelukkig doorprikten Auke Hoekstra van Cleantech Strategies en Arthur ten Wolde van Imsa Amsterdam wel de respectabel aandoende façade die Tahil opzette: het ’consultantsbureau‘ Meridian International Research.

Aan de telefoon spreekt Hoekstra geruststellende woorden. ’Lithium is niet schaars. Dat is vastgesteld door de US Geological Survey, een onafhankelijk samenwerkingsverband van onderzoekers dat even betrouwbaar is als de KNAW. Bij het huidige productieniveau is er voor driehonderd tot vijfhonderd jaar lithium.‘ Als de elektrische auto in productie wordt genomen, neemt de vraag sterk toe en moet de productie worden opgeschroefd. ’Dat zal met horten en stoten gaan, maar in navolging van siliciumproductie voor de zonnecelindustrie zie ik geen reden om te veronderstellen dat dat niet zou lukken‘, zegt Hoekstra met een slagje om de arm.

Zekerheid is volgens hem moeilijk te krijgen in de tamelijk gesloten wereld van lithiumwinning en -gebruik. ’Er spelen onder de oppervlakte allerlei belangen. Je kunt daarom uitspraken – of stilzwijgen – van personen of bedrijven niet altijd op waarde schatten. De lithiumindustrie zal niet gauw zeggen niet aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. De CEO van Renault en Nissan wil met alarmerende uitspraken misschien investeringen in gang zetten die zijn toekomstige behoefte aan lithium veiligstellen.‘

Achter de conclusie van het oorspronkelijke artikel dat ontwikkeling van een alternatieve accutechnologie de moeite waard is, kan Hoekstra gelukkig wel staan. ’Ik verwacht dat een nieuw batterijtype het stokje overneemt lang voordat ons wagenpark volledig geëlektrificeerd is, en ik hoop dat die in Nederland wordt uitgevonden.‘