Epilepsiearmband klaar voor de markt


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Leidse startup Livassured brengt de Nightwatch-epilepsiearmband naar de markt. De door Nederlandse onderzoekers ontwikkelde technologie ontdekt 85 procent van alle ernstige nachtelijke epilepsieaanvallen en scoort daarmee veel beter dan alle andere beschikbare oplossingen. De Nightwatch herkent twee essentiële kenmerken: een afwijkende hartslag en schokkende bewegingen van de patiënt, en stuurt dan draadloos een alarmsignaal naar verzorgers of verplegenden. De bovenarmband kan een heleboel onverwachte nachtelijke sterfgevallen bij epilepsiepatiënten voorkomen.

Ongeveer een derde van de meer dan 150 duizend Nederlandse epilepsiepatiënten heeft last van aanvallen waar medicatie niet of onvoldoende tegen werkt. Bij zo’n aanval willen zorgverleners snel ter plaatse zijn. Vooral ’s nachts is dit een uitdaging. Er zijn meerdere technieken om patiënten dan op afstand te monitoren, maar deze zien veel aanvallen over het hoofd, soms met de dood tot gevolg. Bij mensen met een verstandelijke beperking en onbehandelbare epilepsie, zo’n tienduizend patiënten in Nederland, is de kans zelfs twintig procent dat ze ooit overlijden aan een onverwachte nachtelijke aanval (sudden unexpected death in epilepsy, sudep).

In 2011 hebben het UMC Utrecht en de Nederlandse epilepsiecentra Sein en Kempenhaeghe/TU Eindhoven de handen ineengeslagen en het Tele-Epilepsie Consortium opgericht. Ook vertegenwoordigers vanuit de patiënten en het Epilepsiefonds zijn aangesloten. Het consortium heeft zich ten doel gesteld een betrouwbaar systeem te ontwikkelen dat hulpverleners op afstand kan waarschuwen bij klinisch urgente epilepsieaanvallen. Dit systeem moet zowel binnen instellingen als bij patiënten thuis eenvoudig inpasbaar zijn.

Binnen het consortium hebben experts uit zowel wetenschap als praktijk de afgelopen jaren intensief samengewerkt en een grote groep epilepsiepatiënten lange tijd gevolgd en gemonitord. Het resultaat is een algoritme dat specifieke hartslag- en bewegingspatronen kan herkennen die duiden op een klinisch urgente aanval. In 2013 heeft het onderzoek geleid tot de oprichting van Livassured om de technologie te industrialiseren.

Het Tele-Epilepsie Consortium beproefde de Nightwatch bij 28 epilepsiepatiënten met een verstandelijke beperking, over gemiddeld 65 nachten per patiënt. De armband mocht alleen een alarmsignaal afgeven bij ernstige aanvallen. Ter controle filmden de onderzoekers de patiënten ook. Hieruit bleek de Nightwatch 85 procent van alle ernstige aanvallen te signaleren en per patiënt gemiddeld eens in de 25 nachten onterecht stil te blijven. In een gelijktijdige test kwam de huidige detectiestandaard, een bedsensor die reageert op trillingen, niet verder dan 21 procent, een misser eens per vier nachten. Patiënten en verzorgenden toonden zich bovendien positief over het gebruik van de armband.

Volgens onderzoeksleider Johan Arends laten de uitkomsten zien dat de Nightwatch werkt en klaar is voor bredere inzet bij volwassenen, zowel in instellingen als thuis. De neuroloog bij Kempenhaeghe en hoogleraar aan de TUE verwacht dat het armbandje het aantal sudep-gevallen met twee derde kan terugdringen, mits de zorgverleners snel en adequaat reageren op de alarmeringen. Bij wereldwijde toepassing kan het tienduizenden levens redden. Livassured verkoopt de Nightwatch nu voor zo’n zeventienhonderd euro inclusief ontvanger, maar Arends hoopt dat de goede resultaten leiden tot opname in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering.