Technieuws

Energieoogster op wiel kan verbruik van auto verbeteren

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison hebben samen met Chinese collega’s een methode uitgedokterd om een beetje van de energie terug te winnen die verloren gaat aan de rolweerstand van een rijdend voertuig. Naar schatting neemt dit verlies zo’n vijf tot zeven procent van het brandstofverbruik in een auto voor zijn rekening. De nieuwe methode kan hier tot tien procent van terugwinnen – niet veel in absolute termen, maar toch een interessante optie om de efficiëntie van een voertuig te verbeteren.

De onderzoekers baseren hun generator op het triboëlektrsch effect, het verschijnsel dat twee verschillende materialen elektrisch geladen raken wanneer ze tegen elkaar gewreven worden. De onderzoekers realiseerden zich dat materialen waaruit wegen worden gemaakt, zoals zand en cement, prima elektronendonoren zijn. De band hoefde dus alleen voorzien te worden van een goede elektronenacceptor.

Daarvoor zetten ze pdms-rubber in. Door hiervan een klein stukje film op een band aan te brengen, ontstaat een systeem dat telkens opnieuw in aanraking komt met het wegdek. Wanneer dat gebeurt, worden elektronen uitgewisseld. Als het pdms vervolgens wegdraait, kan het elektronenoverschot door een elektrode wegstromen. In een praktijktest met een radiografisch bestuurbaar wagentje bleek het principe inderdaad te werken: de generator leverde genoeg energie om zes extra groene leds te laten branden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content