Eneco mikt op landelijk netwerk van thuisaccu’s

Reading time: 1 minute

Author:

Eneco wil thuisbatterijen op grote schaal gaan inzetten om fluctuaties op het elektriciteitsnet te bufferen. Daarvoor is het bedrijf een dienst begonnen waarbij huishoudens betaald worden voor het gebruik van hun reservecapaciteit door netbeheerder Tennet. Dat moet de aanschaf van de prijzige thuisaccu’s aantrekkelijker maken.

Om een stabiel net te garanderen, zetten netbeheerders doorgaans gas- en kolencentrales in om pieken in de vraag op te vangen. Dat is mogelijk gedeeltelijk te vervangen door het landelijke Crowdnett-netwerk van thuisaccu’s, denkt Eneco. Omdat netbeheerders die extra capaciteit nu doorgaans inhuren, is het niet dat zij ook de consument vergoeden voor hun reservecapaciteit.

Eneco werkt voor de technische realisatie samen met Tesla, dat zijn Powerwall-thuisaccu’s levert. Het Israëlische Solaredge en het Zwitserse Ampard zorgen voor aanpassingen aan de omvormers en de hard- en software waarmee de batterij op afstand aangestuurd kan worden. Ampard slaagde er vorig jaar al in om met een netwerk van thuisbatterijen reservecapaciteit aan te bieden aan een Zwitserse netbeheerder.

Eneco wil de komende maanden een netwerk van de eerste vierhonderd thuisaccu’s opbouwen. Het energiebedrijf is daarvoor nog op zoek naar huishoudens die mee willen doen.