Kort nieuws

Endoscopentester wint Zorginnovatieprijs

Leestijd: 1 minuut

Dovideq Medical uit Enschede heeft vorige week op het Health Valley Event in Nijmegen de eerste Nationale Zorginnovatieprijs gewonnen met zijn systeem om endoscopen te testen op vuil en beschadigingen. Aan de prijs is een bedrag van 15 duizend euro verbonden.

Endoscopen die tijdens sleutelgatchirurgie worden gebruikt, kunnen op den duur beschadigd raken. Doorgaans wordt dit pas opgemerkt bij aanvang van de procedure, wanneer het eigenlijk te laat is. Naar aanleiding van een klantvraag begon Dovideq daarom in 2009 met de ontwikkeling van een systeem om endoscopen systematisch door te meten. Dat resulteerde in de Scopecontrol, een apparaat dat na de sterilisatie volautomatisch een testprocedure uitvoert op de endoscoop.

De prijs is een initiatief van de Stichting Zorginnovatie Nederland en eigenlijk bedoeld als lokkertje om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medische en zorgtechnologie te registreren in een openbare database. Deze databank moet het makkelijker maken voor partijen om elkaar te vinden. Voor de eerste editie van de prijs kwamen er 160 aanmeldingen binnen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content