Technieuws

EMC onderzoekt ultrageluidbeelden met Barco VR

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Afgelopen maanden heeft het Erasmus Medisch Centrum een virtual-realitysysteem van Barco geëvalueerd voor het opsporen van hartaandoeningen. De resultaten zijn bemoedigend, aldus een artikel in het medische tijdschrift Cardiovascular Ultrasound. De Rotterdammers koppelden gegevens die ze met ultrageluid verkregen aan de I-Space Cave-omgeving. Projectoren schijnen afbeeldingen op de wanden van deze ruimte, waardoor een gebruiker als het ware in de afbeelding kruipt. Het systeem kan eventueel twee verschillende afbeeldingen projecteren voor het linker- en het rechteroog. Deze worden in verschillende richtingen gepolariseerd. Een bril met twee verschillende polarisatiefilters zorgt dat beide ogen een andere afbeelding krijgen, waarmee de hersenen een driedimensionaal beeld opbouwen. Een driedimensionale aanwijzer bestuurt de omgeving. Een Silicon Graphics-computer vormt de hart van het systeem. Wereldwijd zijn er nog maar enkele I-Space-systemen geïnstalleerd. Afgelopen maart werd er een voor het Erasmus MC opgeleverd.

EMC-onderzoekster Annemien van den Bosch vroeg tien hartspecialisten om het systeem te testen. Het kostte ze rond de tien minuten om met het apparaat te leren omgaan en met de aanwijzer de correcte doorsnede te maken. Van den Bosch concludeert dat virtual reality een grote potentie heeft voor diagnostiek en educatie. Naast hartonderzoekers gebruiken ook de hersenonderzoekers en bio-informatici van het Erasmus MC de I-Space.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content