Reportage

Embedded Linux presenteert zich op eerste Europese Celf-conferentie

Klaas van Gend is lid van de ELC Europe-programmacommissie.

Leestijd: 4 minuten

Het Consumer Electronics Linux Forum (Celf) houdt al jaren zijn Embedded Linux Conference in de Verenigde Staten. Dit jaar streek het consortium voor het eerst ook neer in Europa. Op 2 en 3 november organiseerde het de ELC Europe in Linz. Tegelijkertijd vormde de Oostenrijkse stad het decor voor de negende Real-time Linux Workshop, een jaarlijkse conferentie over realtime toepassingen op Linux. In totaal trok de combinatie zo‘n 280 bezoekers uit de hele wereld – veel meer dan de organisatie had verwacht. Met op elk van beide evenementen meer dan dertig lezingen over uiteenlopende onderwerpen viel er voor hen genoeg te kiezen.

Veel aandacht was er voor industriële toepassingen van Linux. Zo gunde het Open-source Automation Development Lab (OSADL), een Duits samenwerkingsverband van bedrijven voor industriële automatisering, de deelnemers een kijkje in zijn keuken. In het bijzonder ging het daarbij in op robots en apparaatbesturing met het open-source besturingssysteem. Ook diverse showcases in de demoruimte toonden echte opstellingen met realtime Linux. Een project om in een aantal Latijns-Amerikaanse landen de spoorwegen uit te rusten met Linux, is bijna rond.

Een probleem bij Linux-adoptie is het gebruik van closed-source drivers. Het direct in kernel space laden hiervan heeft de nodige juridische haken en ogen, terwijl een user spacedriver niet dezelfde prestaties haalt. In zijn ELC Europe-lezing beschreef communitylid van het eerste uur Matt Porter hoe hij een user-spacedriver heeft geschreven op basis van bestaande, proprietary code voor een ander RTos. Door de nieuwe UIO-interface in Linux te gebruiken kon hij vrijwel de hele stuurprogrammatuur buiten de kernel houden. De GPL-licentie geldt daarmee niet voor zijn drivercode. Met enkele benchmarks bewees Porter dat deze aanpak niet tot langzamere code hoeft te leiden: zonder optimalisaties werkte zijn driver even snel als het stuurprogramma onder VXWorks.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content