Redactioneel

Embedded House

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Het was midden jaren negentig dat ik voor het vakblad Metaal en Kunststof met Jan Aalberts aan tafel zat. De oprichter en bestuursvoorzitter van Aalberts Industries had me net de filosofie achter zijn conglomeraat uitgelegd. Die was heel eenvoudig. Jan kocht bedrijven op die van goedkoop metaal duur metaal maakten. Dat ging met deklagen. Met de juiste coating verandert een stuk ijzer in goud en dat was een mooie formule voor innovatie en hoge marges. Mijn vraag was of Aalberts iets in elektronica zag. Ja, zo gaf de industrieel toe. Dat was inderdaad een onderwerp dat vaker door zijn hoofd spookte.

Ik moest daaraan denken toen ik vorige week in de Kennedytoren de opening van Embedded House bezocht. Dit initiatief komt uit de koker van Brainport. Norbert Verbraak, bestuurslid van Brainport en lid van de raad van bestuur van Fontys Hogescholen vertelde dat Embedded House is gestart voor de leiders van het midden- en kleinbedrijf. ’De grote weten wij wel te vinden‘, zei Verbraak, ’Maar de kleine van tien tot twintig werknemers, die krijgen te maken met elektronica, met embedded software. Voor je het weet is de ellende niet te overzien.‘ Kleine bedrijven, zo waarschuwde de Fontys-bobo, zullen mee moeten. ’Ze moeten de technologie naar zich toe halen, daar ontkomen ze niet aan.‘

Volgens mij moet dat helemaal niet. Het MKB versterk je niet door deze bedrijven embedded technologie op te dringen. Het gaat niet om technische software of elektronica, het gaat om slim ondernemen, om frisse nieuwe ideeën, om innovatie. Ja, embedded systemen kunnen innovatie vaart geven, maar zonder originele ideeën is embedded technologie waardeloze ballast. Een nieuwe marktbenadering of een nieuw design brengt meestal meer toegevoegde waarde dan het embedded systeem dat in het product zit. Ik schrijf het als hoofdredacteur van een embedded-systemenblad met tegenzin op, maar het is waar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content