Kort nieuws

Elf projecten voor oncologische technologie gehonoreerd

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Technologiestichting STW en KWF Kankerbestrijding honoreren elf onderzoeksaanvragen met een bedrag van in totaal vijf miljoen euro. De twee organisaties kondigden afgelopen jaar aan samen te willen investeren in ontwikkelprojecten voor nieuwe oncologische technologie, maar toen ging het nog om een budget van 2,6 miljoen euro. Dankzij een subsidie van TKI Life Sciences & Health is het programmabudget nu verdubbeld.

Een uitdrukkelijke doelstelling van het Technology for Oncology-programma is dat de gehonoreerde projecten worden uitgevoerd door teams waarin technisch en medisch onderzoekers samenwerken met bedrijven. Die combinatie moet leiden tot technologische innovaties waar kankerpatiënten direct baat bij hebben.

Een vijftal projecten richt zich op het verbeteren van detectie van kankerweefsel. Het UMC Utrecht gaat samen met de TU Delft en twee industriële partners werken aan het verbeteren van ductoscopie, een kijkonderzoek waarbij artsen de binnenkant van de borst inspecteren met een kleine camera. Door een bepaalde lichtfrequentie te gebruiken zijn voorloperstadia van borstkanker te vinden, die vervolgens met een laser zijn weg te branden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content