Kort nieuws

Elex trekt Epiq-bod in (2)

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Participatiemaatschappij Elex staakt zijn poging om elektronicafabrikant Epiq volledig in handen te krijgen. De holding van onder meer de Vlaamse zakenman-politicus Roland Duchâtelet en Melexis-CEO Rudy De Winter had Deloitte gevraagd een waarderingsverslag te maken van het bedrijf uit Tessenderlo. Daarbij kwam de financieel adviseur uit op een prijs van 3,43 euro per aandeel, wat aanmerkelijk hoger is dan de 2,80 euro die Elex wilde betalen. Dit heeft de maatschappij doen besluiten het overnamebod in te trekken. Daardoor blijft Epiq tegen wil en dank beursgenoteerd. Met maar 9 procent aan vrij verhandelbare aandelen is de handel in de elektronicafabrikant erg illiquide.

Elex is al grootaandeelhouder met een belang van 82,57 procent. Daarnaast is nog eens 8,2 procent in handen van Duchâtelet zelf. Om de volledige controle over Epiq te krijgen, maakte zijn holding op 14 februari bekend 2,80 euro te willen uittrekken voor elk uitstaand aandeel, 12,6 procent meer dan de gemiddelde koers van de dertig dagen voorafgaand aan het bod. Financieel analisten vonden dat echter veel te laag en gaven een negatief advies af aan de aandeelhouders.

’De reacties van analisten vond ik niet logisch‘, zegt Duchâtelet nu in De Tijd. ’We waren toch bereid meer te betalen dan de slotkoers? Bovendien vond de markt het aandeel blijkbaar niet meer waard. Lang heeft het rond de 2,20 euro genoteerd, terwijl wij toch op meer hadden gerekend.‘ Elex gaat zijn bod in ieder geval niet verhogen, aldus de zakenman-politicus. ’Hier stopt de poging om Epiq van de beurs te halen. We hebben getracht de handel in het aandeel te stimuleren. Dat is niet gelukt. Toen dachten we: misschien lukt de omgekeerde beweging wel. Door de illiquide handel schiet de beursnotering aan zijn doel voorbij. Als we de notering schrappen, besparen we trouwens een heleboel kosten uit. Maar nu slagen we ook daar niet in.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content