Kort nieuws

Elektronische neus pikt astmapatiënt eruit

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

’Elektronische neuzen‘ uit de voedings- of beveiligingsindustrie kunnen chronische longaandoeningen zoals astma en COPD detecteren. Dat opent de weg naar handzame apparaten waarmee de huisarts een betrouwbare diagnose kan stellen van deze aandoeningen, stelt het Astma Fonds, dat het onderzoek sponsort. Voor de daadwerkelijke ontwikkeling van een dergelijk apparaat zijn overigens nog geen concrete plannen; het fonds brengt het bericht naar buiten vanwege de ophanden zijnde collecteweek.

Elektronisch neuzen worden gebruikt om gasmengsels te karakteriseren. Individuele stoffen worden daarbij niet gedetecteerd, want de verschillende sensoren reageren op meerdere stoffen en stoffen binden aan meerdere sensoren. De detectoren geven echter wel een ’vingerafdruk‘ van het gasmengsel. In deze vingerafdrukken is genoeg onderscheid te vinden tussen mensen met en zonder aandoening om daar een diagnose aan te verbinden, vond Niki Fens van het AMC, die op het onderwerp hoopt te promoveren. Op dit moment moet een longfunctietest in het ziekenhuis hier uitsluitsel over geven.

Bovendien is er onderscheid te maken tussen mensen met astma en met COPD. ’We hebben ook gekeken naar een groep patiënten van wie de symptomen op COPD lijken, maar die astma hebben‘, vertelt Fens. ’Die krijgen vaak een verkeerde behandeling. De elektronische neus kan het onderscheid wel maken.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content