Elektronische hondenneus meet explosieven


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Wetenschappers van de University of Califonia, Santa Barbara hebben zich door een hondenneus laten inspireren om een zeer gevoelige sensorchip te maken. Hun microfluidica-apparaatje neemt dampen op uit de lucht, concentreert deze in oplossing, en versterkt de spectroscopische signatuur van deze stoffen. De Californiërs toonden de werking aan met 2,4-dinitrotolueen, een verbinding die de aanwezigheid van TNT (trinitrotolueen) verraadt, maar desgewenst kan ook voor andere analyten worden gekozen, bijvoorbeeld om drugs of andere stoffen in iemands adem te detecteren.

De elektronische neus van de University of California, Santa Barbara concentreert moleculen uit de lucht en versterkt hun optische signatuur door interactie met nanodeeltjes.

Sleutel tot de gevoeligheid van de explosievendetectiechip, die sub-ppb-concentraties in de lucht registreert, is de combinatie van concentratie en de interactie tussen aanwezige nanodeeltjes en de te detecteren moleculen. Het concentratiemechanisme dikt de oplossing tot een miljoen keer in, en dankzij de nanodeeltjes slaat de ingebouwde optische spectrometer daardoor vele malen harder uit dan zonder – tot maar liefst tien orde groottes meer.