‘Elektronicabouwers houden miljoenen achter’

Reading time: 1 minute

Author:

Producentenorganisaties van elektronische apparaten hebben miljoenen aan verwijderingsbijdragen achtergehouden. Dat claimt de brancheorganisatie van publieke reinigingsdiensten en gemeenten (NVRD) die via de rechter haar gelijk wil halen.

Consumenten betalen bij de aankoop van een elektronisch product een verwijderingsbijdrage. Dit geld is bedoeld voor de milieuvriendelijke verwerking van ingeleverde producten, maar blijft nu bij de producenten, zegt NVRD. De bedragen voor de verwerking van producten komen daarom neer op de gemeenten, die de kosten via de afvalstoffenheffing doorberekenen aan de burgers. NVRD schat dat het om jaarlijks 5 tot 10 miljoen euro gaat.

In 2004 hebben de elektronicaproducenten bij een wetswijziging de verantwoordelijkheid gekregen voor het ontvangen, sorteren en opslaan van gebruikte elektronische apparaten. De producenten, verenigd in de brancheorganisaties NVMP en ICT Milieu, menen echter dat de verwerking het werk is van de gemeenten en weigeren de kosten hiervoor te dragen. Volgens de NVRD zijn ze daarmee in overtreding en de brancheorganisatie wil via de rechtszaak een einde maken aan deze situatie.