Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 1 minute
Amerikaanse en Taiwanese onderzoekers hebben een manier uitgedokterd om elektronische componenten van metaal in te bouwen in 3d-geprinte kunststof objecten. Omdat metaal en kunststof lastig te integreren zijn in een 3d-printproces, worden doorgaans geleidende polymeren gebruikt als elektronicamateriaal. Dat heeft echter inferieure elektrische eigenschappen ten opzichte van metaal.

In een artikel in het nieuwe tijdschrift Microsystems en Nanoengineering doen de onderzoekers een methode uit de doeken om metalen componenten in te bouwen met een reguliere 3d-printer. Dit doen ze door middel van een opofferingsmateriaal: in eerste instantie worden de beoogde metalen structuren opgebouwd uit een wasachtige stof, die vervolgens wordt opgelost door het object onder te dompelen in een oliebadje van tachtig graden. De holle ruimtes die zo ontstaan, kunnen worden opgevuld met een emulsie van zilverdeeltjes, die binnen een paar uur opdroogt.
Met het proces zijn eenvoudige componenten als weerstanden, condensatoren en spoelen te fabriceren. Als demonstratie printte het team een ‘slimme’ dop voor een melkpak die de versheid in de gaten houdt. In de dop zijn een spoel en condensator in een resonant circuit geplaatst. Wanneer bacteriën gaan groeien, verandert de capaciteit van de melk en verschuift de resonantiefrequentie van het circuit, wat met een externe lezer gemonitord kan worden.