Achtergrond

Elektronica-assemblage herstelt snel, maar blijft turbulent

René Raaijmakers
Leestijd: 7 minuten

De stemming zit weer in de EMS-markt. Na een forse omzetkrimp geïncasseerd te hebben, krijgen assemblagefabrikanten weer werk toegeschoven. Het speelterrein blijft echter veeleisend. Klanten betalen laat, componentleveranciers schermen met allocaties en intussen moeten EMS-bedrijven investeren in technologie en innovatieve processen om concurrerend te blijven.

Op wat kleerscheuren na zijn specialisten in electronics manufacturing services (EMS) redelijk ongeschonden door de crisis gekomen. Al hadden EMS-bedrijven het zwaar te verduren in 2008 en vooral 2009. Exacte cijfers zijn er niet, maar waarnemers binnen de industrie zeggen dat de omzet in de recessie met 30 tot 40 procent kromp.

In de Benelux hebben we naast kleinere spelers ook vestigingen van wereldwijde EMS-spelers als Benchmark (Almelo) en Jabil (Hasselt), maar die geven specifiek voor onze landen geen getallen. Voor harde cijfers moeten we naar het Nederlandse Neways en de Belgische Connect Group (de voortzetting van IPTE, na de afsplitsing van zijn automatiseringsactiviteiten begin dit jaar). Bij Neways daalde de omzet van 281 miljoen euro in 2007 naar 243 miljoen in 2008 en 188 miljoen euro vorig jaar. De Connect Group deed dat in stappen van 195 naar 166 naar 121 miljoen euro. Met een omzetdaling van 33 procent in twee jaar deed de Nederlandse specialist het iets beter dan de Belgische (38 procent omzetdaling), maar ze ontlopen elkaar toch niet veel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content