Technieuws

Elektronenmicroscopie gaat 3D

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Een team van Nederlandse, Vlaamse en Zwitserse onderzoekers heeft met geavanceerde meet- en verwerkingstechnieken een wereldprimeur in de wacht gesleept. Als eersten slaagden zij erin de driedimensionale structuur van een zilveren nanodeeltje te reconstrueren in atomaire resolutie. Hoewel atomaire resolutie al decennia voorhanden is, was er nog geen experimentele techniek die 3D-informatie oplevert.

Elekronenmicroscopie staat aan de basis van het in Nature gepubliceerde onderzoek, uitgevoerd door researchers van het Amsterdamse Centrum Wiskunde & Informatica, de Universiteit Antwerpen en de ETH in Zürich. In beginsel zijn twee aberratiegecorrigeerde Sem-beelden genoeg om, gecombineerd met kristallografische data, te worden omgevormd tot een 3D-beeld. Additionele metingen verkleinen uiteraard de onzekerheidsmarges.

Informatie over de 3D structuur van nanodeeltjes komt waarschijnlijk goed van pas in onderzoek naar nieuwe katalysatoren, leds en zonnecellen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content