Technieuws

Elektrode repareert zichzelf

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Stanford-onderzoekers hebben een silicium batterijelektrode bedacht en getest die spontaan de scheurtjes repareert die ontstaan bij het op- en ontladen. Zij mengden silicium microdeeltjes, samen met koolstof voor de geleiding, door een polymeer waarin verzwakte chemische bindingen waren verwerkt. Zodra deze zwakke schakels breken, blijven de twee uiteinden elkaar aantrekken, en dat genereert de drijvende kracht voor het zelfhelende effect.

Silicium is vanwege zijn vermogen veel lithiumionen op te nemen een interessant elektrodemateriaal. Omdat het tijdens het op- en ontladen echter fors opzwelt en weer krimpt, ontstaan er scheuren in die de levensduur beperken. Met behulp van het polymeer gaat het tien keer langer mee: zo‘n honderd cycli, bij vergelijkbare energieopslagcapaciteit. Voor mobiele telefoons is het minimum vijfhonderd cycli, voor elektrische auto‘s zeker drieduizend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content