Elektrische motor TUE terug van wereldreis

Reading time: 1 minute

Author:

Studententeam Storm en zijn zelfgebouwde elektrische toermotor zijn weer terug in Eindhoven. Woensdag werden ze feestelijk onthaald op de TUE-campus na een wereldreis waarin ze in tachtig dagen zo’n 23 duizend kilometer aflegden. De reis is een opmaat voor de 80 Day Race, een wedstrijd waarin voertuigen die geen fossiele brandstoffen gebruiken in tachtig dagen de wereld rond gaan. De start is in april volgend jaar in Parijs. Doel van het Storm-project is om de potentie van elektrisch vervoer aan te tonen.

De generale repetitie verliep zonder serieuze technische mankementen. Op de tweede dag van de reis liep het team enige vertraging op toen de motor korte tijd uitviel. Na reparatie kon het echter verder, om via Europa, Centraal-Azië, China en Amerika via Parijs terug te rijden naar Eindhoven.

De toermotor werkt op een door de studenten zelf ontwikkeld batterijpakket. Met dit pakket, bestaande uit 24 losse cartridges en goed voor maximaal 28,5 kWh aan energie, kan de motor 380 kilometer rijden zonder opladen. Dat is 13,5 kilometer per kWh. Ter vergelijking: een Tesla haalt 5 kilometer per kWh.