Your cart is currently empty!
Electrowetting ingezet voor oogsten van energie
Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison beschrijven in Nature Communications een nieuwe methode voor energieoogsten die energiebronnen van enkele watt effectief zou kunnen benutten: electrowetting, maar dan omgekeerd. In hun paper beschrijven ze hoe hun systeem bijvoorbeeld in een schoenzool verwerkt zou kunnen worden om genoeg stroom te leveren voor het opladen van een mobieltje.
Electrowetting is het principe dat een vloeistofdruppel op een waterafstotend oppervlak uitgesmeerd kan raken door hier een elektrisch stroompje op te zetten. Onder meer de Eindhovense bedrijven Liquavista en Miortech baseren hun displays op dit principe. Voor het oogsten van energie draaien de Amerikaanse onderzoekers het principe om. Ze gebruiken een geleidende vloeistof die ze met een elektrische stroom dwingen uit te smeren over de (geïsoleerde) elektrodes. Als de vloeistof mechanisch gedwongen wordt om hiervan af te wijken, levert dat netto stroom op.
De researchers hebben verschillende methoden bedacht om dit praktisch in te zetten. Bijvoorbeeld door druppels te sandwichen tussen twee platen. Als een plaat in de hoogte oscilleert, worden de druppels steeds platgedrukt en opgerekt. Een variatie is om de elektroden in banen aan te leggen en dan zijdelings te oscilleren. Ook een microkanaal met elektroden in de wanden, waarin druppels door drukverschil heen en weer bewegen, behoort tot de mogelijkheden.