EL-X8 naar Museum Boerhaave

Reading time: 1 minute

Author:

Het enige nog bestaande exemplaar van de Electrologica EL-X8, de computer uit de jaren zestig van Nederlandse bodem, krijgt een permanent plekje in Museum Boerhaave in Leiden. De kamervullende machine wordt binnenkort verhuisd vanuit Arnhem, waar hij de afgelopen jaren bij de Han was ondergebracht.

Electrologica speelde als spin-off van het Mathematisch Centrum in de jaren vijftig en zestig een kleine maar belangrijke rol in de computerindustrie. Veel van de basisprincipes uit de informatica werden door de EL-X8 en zijn voorganger EL-X1 gepionierd, onder meer dankzij de invloed van Edsger Dijkstra.

De machines stammen uit het tijdperk van voor het geïntegreerde circuit en zijn volledig opgebouwd uit discrete componenten. De EL-X8 bestaat derhalve uit acht grote systeemkasten voor de processor en coprocessor, plus een bedieningsconsole en kasten voor het werkgeheugen en de dataopslag.

In totaal zijn er ongeveer dertig machines gebouwd. Het exemplaar dat naar Leiden gaat, is afkomstig van de universiteit van Kiel. Een groep vrijwilligers van Stichting Electrologica heeft het apparaat daar enkele jaren terug van de schroothoop gered.