Kort nieuws

Eindhovense software voor digitale tv in Amerikaanse handen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Het Amerikaanse Seachange telt 31,5 miljoen euro neer voor Eventis, een Eindhovense ontwikkelaar van digitale-televisiesoftware voor elektronische programmagidsen, persoonlijke videorecorders en video-op-aanvraag. De drie eigenaren van het Brabantse bedrijf krijgen 25,5 miljoen ineens en de komende drie jaar telkens 1,2 miljoen cash en achthonderdduizend euro in aandelen Seachange. Eventis boekte vorig jaar een omzet van 10,5 miljoen euro, heeft ruim zeventig namen op de loonlijst en onder meer de BBC en UPC als klant. Bij Seachange werken achthonderd mensen. De onderneming uit Acton, Massachusetts, had in 2008 een omzet van 126 miljoen euro.

Volgens directeur en mede-eigenaar Erwin van Dommelen van Eventis vullen zijn bedrijf en Seachange elkaar perfect aan. ’Het voordeel met deze sterke partner is dat we hun diensten nu ook aan onze klanten kunnen aanbieden en omgekeerd‘, verklaart hij in Eindhovens Dagblad. ’Wij werken vooral voor aanbieders van kabeltelevisie. Seachange levert de kastjes die nodig zijn om digitale signalen om te zetten in televisiebeelden.‘ Van Dommelen zegt dat Eventis als zelfstandig bedrijf blijft bestaan.

Eventis is in 2000 ontstaan vanuit accountantsorganisatie KPMG en Philips. Van Dommelen startte het bedrijf samen met partners Harry Koiter en Paul Krabbendam als adviesbureau op het gebied van digitale televisie. Met de verdiensten uit hun consultancyactiviteiten stapten ze drie jaar later in producten. De Eindhovenaren hebben sindsdien onder meer een systeem gebouwd om metadata te koppelen aan tv-beelden en technologie ontwikkeld voor video-op-aanvraag.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content