Kort nieuws

Eindhovense software herkent slokdarmkanker bijna net zo goed als specialist

Leestijd: 1 minuut

De TU Eindhoven en het Catharina Ziekenhuis hebben samen software ontwikkeld die de vroegste tekenen van slokdarmkanker op endoscopische foto’s bijna net zo goed herkent als een specialist. Daarmee moet het mogelijk worden om risicogroepen veel beter in de gaten te houden. De wetenschappers waarschuwen echter dat het nog wel vijf tot tien jaar kan duren voordat de software breed inzetbaar is.

Het onderzoek spitst zich toe op mensen met langdurige reflux. Door de irritatie van het maagzuur ontwikkelen zij vaak afwijkend weefsel in de slokdarm, wat een van de belangrijkste risicofactoren is voor het krijgen van slokdarmkanker in de westerse wereld. Deze patiënten worden daarom regelmatig endoscopisch gecontroleerd in het ziekenhuis.

De vroegste stadia van slokdarmkanker zijn echter bijzonder moeilijk te zien; slechts een handvol medisch specialisten in Nederland heeft daar ervaring mee. Beginnende kanker, die nog gemakkelijk te behandelen is, wordt daardoor soms gemist. Als de kanker in een gevorderd stadium is, is de vijfjaars-overlevingskans minder dan vijftig procent. Wanneer de computer structureel meekijkt, kan het opsporingspercentage fors omhoog.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content