Eindhovense pleister voor wee-monitoring klaar voor klinische tests

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Måxima Medisch Centrum (MMC) gaat in januari de Toco-pleister van start-up Nemo Healthcare testen. Later in 2011 zullen ook andere ziekenhuizen het systeem gaan uitproberen. De Toco-pleister werd door het ziekenhuis en de TU Eindhoven ontwikkeld om weeën bij zwangere vrouwen betrouwbaarder en comfortabeler te monitoren. Uiteindelijk moet de pleister het verloop van de zwangerschap al in een vroeg stadium kunnen volgen.

In zijn huidige versie is het systeem van Nemo geschikt om de weeĂ«n in het ziekenhuis in de gaten te houden. Op het moment gaat dat via een of meerdere banden om de buik, bij patiĂ«nten waar dat nodig geacht wordt. ’Die meet hardheid van de buik, maar daarmee is het onmogelijk om onderscheid te maken tussen een echte wee en een onschuldige samentrekking‘, legt Rik Vullings uit. Hij ontwikkelde het Toco-systeem voor zijn promotieonderzoek aan de TUE en zal hier aankomende dinsdag op promoveren. De banden kunnen ook verschuiven, wat de meting verstoort. Daarnaast zijn er invasieve methoden, die om comfort- en risicoredenen minder geschikt zijn.

Het Toco-systeem bestaat uit een sticker met elektroden, die simpelweg op de buik wordt geplakt. Via een kabel worden de signalen doorgegeven aan een registratiekastje dat de relevante signalen eruit destilleert. In eerste instantie gaat het om de elektrische activiteit van de samentrekkende baarmoederspieren. Vullings heeft in zijn onderzoek echter ook al aangetoond dat de hartslag van de foetus ermee kan worden geregistreerd. ’Dan kan je de wee als een soort stresstest gebruiken, de foetus reageert daar sterk op en dat geeft informatie over of alles in orde is‘, legt Vullings uit. Nemo wil deze feature op een later moment toevoegen. ’Het signaal van de weeùn is honderd of duizend keer sterker dan het hartritme‘, vertelt Vullings.

De klinische tests gedurende 2011 moeten het systeem onder de aandacht brengen en valideren. Vullings verwacht niet dat er nog veel gewijzigd zal moeten worden en dat het systeem in 2012 naar de markt zal kunnen worden gebracht. Dat gebeurt onder de vlag van Nemo Healthcare, dat begin dit jaar werd opgericht door het MMC en de TUE om de pleister te vermarkten. In maart kreeg Nemo de Brainport Health Innovation Award.

Op langere termijn moet het systeem geschikt worden voor monitoring in een thuissituatie. Dan moet de kabel vervangen worden door een draadloze verbinding. ’Je kan het dan inzetten tegen het einde van de zwangerschap of bij vrouwen die eerder een vroeggeboorte hebben gehad. We kunnen de hartslag van de foetus bij ongeveer twintig weken meten‘, vertelt Vullings. Ook zouden andere parameters in kaart gebracht kunnen worden, zoals het bewegen van de baby.