Kort nieuws

Eindhovense geluidscamera beste idee Electronics & Automation

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Een vakjury en het publiek van Electronics & Automation heeft de geluidscamera van TUE-spin-off Sorama gekozen tot beste idee van de beurs. De Sorama Sound Imaging Scan gebruikt gepatenteerde technologie ontwikkeld aan de Eindhovense universiteit om het geluidsveld van producten en de trillingen op structuren zichtbaar te maken. Dit geeft een messcherp beeld van de bronnen. Hiermee kunnen ontwikkelaars het geluidsniveau van hun producten optimaliseren om te voldoen aan wetgeving en om zich te onderscheiden van de concurrentie.

De hardware van de camera bestaat uit een draagframe met een positioneersysteem van één bij één meter waarmee de 64-kanaals Mems-microfoonarray het geluidsveld afscant. De meetdata worden automatisch in parallel verwerkt met behulp van een FPGA-gebaseerd acquisitiesysteem, waarna het bronveld in 3D wordt berekend. Het resultaat gaat via USB 2.0 naar een pc of laptop, waar het wordt gevisualiseerd. Het geheel is aan te sturen via een gebruiksvriendelijke browserinterface. De elektronica en de software heeft Sorama ontwikkeld in samenwerking met Sioux.

Na de voorronde van twaalf inzendingen te hebben overleefd, toonde de Sorama Sound Imaging Scan zich de beste van zes finalisten. De andere vijf waren Adelco met een opensource biometrisch beursticket, Elincom met een dunnefilmzonnepaneel dat extra energie levert aan voertuigen, Eurocircuits met twee compacte machines voor de SMD-bestukking van prototypes en kleine series, Partnertec met een revolutionaire screenprinttechnologie en V-PS met zijn idee om RFID te integreren in PCB‘s. Al deze innovaties zijn tot het eind van de week te zien op de beursvloer van Electronics & Automation.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content