Kort nieuws

Eindhovense fotonicachips klaar voor de markt

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

TUE-spin-off Effect Photonics onthult volgende week op de OCF-beurs in Anaheim zijn familie van geïntegreerde ic’s voor optisch dataverkeer. De indiumfosfide-ic’s converteren elektronische signalen in optische signalen om een glasvezel in te sturen, en vice versa. Het licht wordt daarbij gesplitst in een groot aantal dicht naast elkaar liggende golflengtes, die elk als apart datakanaal gebruikt kunnen worden.

Effect Photonics werd in 2010 uitgesponnen uit de TU Eindhoven en werkt sindsdien aan de commerciële introductie van de ic’s. Volgens bedrijf zijn de zendontvangers goedkoper, kleiner en energiezuiniger dan bestaande oplossingen doordat laserbronnen, waveguides, modulatoren, versterkers en fotodiodes worden geïntegreerd in een enkel ic. Door deze eigenschappen kunnen ze ook in de periferie van netwerken gebruikt worden, bijvoorbeeld om zendmasten aan te sluiten. Dankzij het grote aantal golflengtes halen de zendontvangers snelheden tot 100 Gbps.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content