Kort nieuws

Eindhovense ALD-onderzoeker in zee met Duitse zonnecelmaker

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

De TUE-onderzoeksgroep van Erwin Kessels heeft onlangs op de IEEE Photovoltaic Specialist Conference in Philadelphia een paper gepresenteerd met Q-Cells, de zonnecelmaker die in 2008 de grootste productie ter wereld kende. Met het Duitse bedrijf onderzocht Kessels of een met atoomlaagdepositie (ALD) aangebracht laagje aluminiumoxide bestand is tegen de procescondities van een industrieel zonnecelproductieproces. De samenwerking wordt volgens de Eindhovense onderzoeker voortgezet, maar over de aard en duur daarvan zegt hij geen details te kunnen onthullen.

ALD-specialist Kessels van de Eindhovense groep voor plasmafysica stond aan de wieg van de toepassing van ALD in zonnecelproductie. Zijn groep ontdekte dat een laagje aluminiumoxide een uitstekende passivator is voor zonnecellen die voornamelijk van N-type silicium zijn gemaakt. Een passivatielaag voorkomt dat door invallend zonlicht gecreëerde elektron-gatparen recombineren aan het oppervlak van de zonnecel. Alleen dan leveren ze een bijdrage aan de zonnestroom. Hoe beter de passivator, hoe hoger het rendement.

Het voordeel van N-gedoteerd silicium is dat het minder gevoelig is voor verontreinigingen dan P-type, dat tot dusver het belangrijkste materiaal vormt van een conventionele zonnecel. Omdat N-type silicium minder grondig gezuiverd hoeft te worden, zijn er goedkopere zonnecellen mee te maken. Onlangs startte de Chinese PV-fabrikant Yingli Green Energy samen met ECN en Tempress een pilotlijn voor N-type zonnecellen. Hierin speelt ALD echter geen rol. Er loopt wel een Europees project om te onderzoeken of de zelf-limiterende techniek toepasbaar is in dunnefilmcellen voorzien van silicium nanostaafjes.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content