Technieuws

Eindhovenaren bewerkstelligen spinoverdracht met lichtflits

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Natuurkundigen van de TU Eindhoven hebben twee magnetische gebiedjes met elkaar laten communiceren door elektronen, daartoe aangezet door een ultrakorte laserpuls, met behoud van spin over te dragen. De domeinen bestaan uit een gelaagde structuur van afwisselend platina en kobalt, gescheiden door een smalle spacer. ’Daarmee verplaatsen we in feite de magnetische eigenschappen van het ene gebiedje naar het andere. Dat is de basis voor het schakelen van een bit‘, vertelt hoogleraar Bert Koopmans van de TUE.

De vinding heeft raakvlakken met Magnetoresistief Ram (MRam), waarin informatie magnetisch wordt opgeslagen in een sandwichstructuur. Deze bestaat uit een dun isolerend laagje ingeklemd tussen een permanent magnetisch en een magnetiseerbaar laagje. De weerstand van deze sandwich hangt af van de relatieve oriëntatie van de magneetlagen. Het geheugen laat zich dus uitlezen door een weerstandsmeting van de geheugencel. Het beschrijven gaat door de onderlinge magnetiseringsrichtingen te manipuleren – en dat is wat de Eindhovenaren voor elkaar hebben gekregen. En ongekend snel ook nog.

Toch heeft het in Nature Physics gepubliceerde werk geen directe invloed op de ontwikkeling van MRam, zegt Koopmans. ’Je moet het meer zien als een handig hulpmiddel om de fundamentele fysica van spinoverdrachtprocessen te bestuderen. Optisch individuele geheugencellen manipuleren is niet onze doelstelling. Maar de industrie is wel hard bezig om spinoverdracht te introduceren in MRam-geheugens, en daarbij kan ons onderzoek zeker van pas komen.‘ De huidige versie van MRam is namelijk niet goed te schalen door de hoge stroomsterktes die nodig zijn. Met spin-torque transfer volstaat een aanzienlijk lagere stroomsterkte.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content