Kort nieuws

Eindhoven experimenteert met ‘echt’ 5g

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In Eindhoven starten in de tweede helft van dit jaar de eerste Nederlandse experimenten met 5g-verbindingen over de 3,5-gigahertzband. Daartoe hebben de gemeente, Vodafoneziggo en Ericsson vandaag een intentieverklaring ondertekend. Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de frequentieruimte tijdelijk toegewezen.

De nadruk ligt op nieuwe toepassingen van 5g, zoals reductie van verkeersproblemen of hulp op afstand in de gezondheidszorg. Op de High Tech Campus kunnen bedrijven en studenten ideeën uitproberen en prototypes testen. In het PSV-stadion komen 5g-camera’s te hangen waarmee de wedstrijden live virtueel zijn te volgen.

De 3,5-gigahertzband geldt als (voorlopig) belangrijkste steunpilaar in het 5g-bouwwerk. Hoewel er al diverse 5g-proeven lopen in Nederland, was band tot nu toe niet beschikbaar omdat ook inlichtingendiensten er gebruik van maken. Het kabinet heeft onlangs besloten het afluisterstation in Friesland te verplaatsen. Tot de verhuizing is afgerond zijn in Noord-Nederland nog geen 3,5-gigahertzproeven toegestaan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content