Kort nieuws

Eindhoven en Groningen naar EK robotvoetbal

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Het Tech United-robotvoetbalteam van de TU Eindhoven en Little Green Bats van de Universiteit Groningen zijn de Nederlandse inzendingen op de officieuze Europese kampioenschappen in Hannover van 21 tot 25 april. Tech United doet mee in de mid size-klasse; rijdende robots van ongeveer een halve meter hoog, die zelfstandig de omgeving moeten waarnemen en hun spel uitstippelen. In Duitsland strijdt Tech United tegen dertien internationale teams. Little Green Bats doet mee in de 3D simulation league, een gesimuleerde wereld.

Robotvoetbal is een academische oefening in robot bouwen. Het doel is om teams van robots zonder menselijke aansturing tegen elkaar te laten spelen. Het ultieme doel is om in 2050 een serieus potje te kunnen spelen tegen de regerend menselijke wereldkampioen. In de meeste gevallen sleutelen de deelnemers alleen in hun vrije tijd aan de robots. In het verleden hebben Nederlandse teams van verschillende universiteiten meegespeeld. Ook Philips Applied Technology had een goed spelend team.

Tech United werd in 2005 opgericht. In 2006 kwam het niet verder dan de eerste ronde, maar vorig jaar wist het team brons te pakken op de Europese kampioenschappen. Het belangrijkste instrument op de robots is de camera, die via een bolle spiegel bovenop het veld waarneemt. Via kleurcoderingen weten de robots wat wat is. Nieuw dit jaar is dat de robots over een ingebouwd elektronisch kompas beschikken zodat ze over meer richtingsgevoel beschikken. Vorig jaar werkte dat nog niet naar behoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content