Kort nieuws

Einde malaise ASML en Nederlandse machinebouw in zicht

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

ASML heeft zijn omzetverwachting voor het lopende kwartaal verhoogd van 450 naar 500 miljoen euro. Ook het laatste kwartaal verwacht het bedrijf met een dergelijke omzet af sluiten. Dat betekent dat de Veldhovenaren waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar weer in de zwarte cijfers belanden. Ook de rest van Nederlandse machinebouw is optimistisch gestemd, blijkt uit een onderzoek onder de leden van het High Tech Systems Platform (HTSP).

ASML profiteert van een herstellende chipmarkt. IC Insights constateerde eerder deze week dat de bezettingsgraad van fabs weer bijna een normaal niveau bereikt heeft. Als gevolg van de aangetrokken vraag zullen de prijzen van chips bovendien met vijf procent per jaar stijgen in de periode 2010-2012, denkt de marktonderzoeker. Voor ASML is het prettig dat het prijsniveau van DRams zich heeft hersteld. Makers van dit geheugentype maken eindelijk weer winst, na elkaar lange tijd bij de strot te hebben gehouden. De extra orders komen echter ook uit het logic-segment, schrijft ASML in een persbericht.

Dat de zaken beter gaan, komt niet geheel onverwacht. Vorige week bevestigde een woordvoerder van ASML al tegenover dit blad dat zijn bedrijf processen in werking heeft gesteld om levertijden te verkorten. Ook heeft de onderneming weer een bescheiden aantal vacatures in de productie en software & development.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content