Einde ja-knikcultuur in zicht bij Philips


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 4 minutes

Met Frans van Houten krijgt Philips opnieuw een topman die opgroeide in de cultuur van het elektronicaconcern. Dat hij geboren en getogen Eindhovenaar is, telt ook nog steeds mee op een Philips-cv.

Het is niet verwonderlijk dat Frans van Houten vorige week een hartelijk welkom kreeg in de Brabantse dagbladen. In zijn tijd bij Philips Consumer Electronics en Philips Semiconductors, dat onder zijn leiding afsplitste als NXP, heeft de pers hem goed leren kennen. Hij is benaderbaar, luistert goed, gaat kritische vragen niet uit de weg, is niet te beroerd om zelfonderzoek te doen en durft ook de waarheid te zeggen tegen zijn mensen.

Van Houten bleef tot het einde geloven in zijn aanpak voor NXP en in zijn collega‘s. Dat leverde waardering op. Dat hij stampvoetend op straat is gezet door de roofridders van KKR, heeft zijn reputatie waarschijnlijk ook geen kwaad gedaan.

Maar na het debacle met NXP lag een gedroomd leiderschap bij Philips toch niet echt meer voor de hand – vragen over de opvolging van Kleisterlee ontweek hij altijd allervriendelijkst. Het lijkt er echter op dat Van Houten bij ASMI en ING weer voldoende krediet heeft opgebouwd voor een gooi naar de Philips-top. Bij ASMI adviseerde hij Chuck del Prado en bij ING ontvlechtte hij bank en verzekeraar.

Zijn beschermheer Jan Hommen zal zeker een grote rol hebben gespeeld bij de aanbeveling van Van Houten aan Philips. De oud-Philips-CFO en ING-topman kent Van Houten sinds 1997, toen die zich bij consumentenelektronica in Azië bewees. Hommen is al enkele jaren weg bij Philips, maar heeft korte lijntjes met alle belangrijke spelers in de top.

Frans van Houten is rationeel, weinig empatisch, maar hij kan de menselijkheid in de Philips-organisatie brengen die verdween onder Kleisterlee. De afgelopen jaren vertrok opvallend veel managementtalent bij Philips, vaak personen die vijf jaar eerder juichend werden binnengehaald. Onder Kleisterlee ontstond ook een ja-knikcultuur. Tegen hem durfde niemand kritiek te uiten en van Andrea Ragnetti en Rudi Provoost is bekend dat ze geen enkele tegenspraak dulden. Ragnetti zou zelfs een waar schrikbewind hebben gevoerd.

Philips als eenheid voortzetten of opsplitsen, is een van de grote beslissingen waar Frans van Houten voor komt te staan.

Gezien de ervaringen bij NXP ziet het ernaar uit dat Frans van Houten niet te bang is om een sterk team om zich heen te zetten. Daarnaast opereert hij menselijker. Hij heeft niet de aura van Jan Timmer, de man die buiten Philips bekendstond als slager maar van wie Philips-medewerkers wel degelijk warm werden. Van Houten heeft echter ontegenzeggelijk een positieve uitstraling, zeker als hij zijn best doet.

Een andere goede eigenschap is dat hij zonder emotie knopen kan doorhakken. Kleisterlee liet onderlinge strijd voortsmeulen. Van Houten liet in zijn tijd bij Consumer Electronics al zien dat hij dit soort vuurtjes kan blussen. Hij was bij CE niet te beroerd om concurrerende parallelle ontwikkelprogramma‘s voor de mobiele variant van DVB de nek om te draaien. Die liepen voor zijn tijd bij verschillende ontwikkelgroepen en een beslissing daarover werd gemeden als een hete aardappel.

Log schip

Philips als eenheid voortzetten of opsplitsen, is een van de grote beslissingen waar Frans van Houten voor komt te staan. Hij is zonder twijfel de man die dit weloverwogen en resoluut zal doen. Dat liet hij ook bij Philips Semiconductors zien. Hij kan luisteren en schrikt er vervolgens niet voor terug om echt knopen door te hakken. Zo wilde hij – met Kleisterlees One-Philips-gedachte in het achterhoofd – in het begin niets weten van de afsplitsing van Semiconductors. In een eerste teamvergadering met dertig mensen benadrukte hij zelfs dat hij daarover geen enkele discussie wilde.

Maar binnen drie maanden was Van Houten bijgedraaid. Hij zag in dat de chipdivisie onder leiding van Philips niet voldoende snel kon beslissen en geen middelen had om in zijn eentje de grote uitdagingen in de IC-wereld te lijf te gaan. Hij overtuigde Kleisterlee, die vervolgens alle credits kreeg voor de injectie van zes miljard euro, en de rest is geschiedenis.

Duidelijk is dat een opsplitsing de Philips-onderdelen Consumer Lifestyle, Healthcare en Lighting veel slagvaardiger zal maken. Er is nu nauwelijks synergie tussen de onderdelen.

Hoe dan ook, Van Houten krijgt een zware klus. Philips is een log schip. Altijd zijn er mensen die hun eigen gang gaan. Maar hij heeft lang genoeg aan andere bedrijfsculturen geroken – ASMI, ING, NXP – om het verschil te kunnen maken. Frans van Houten heeft in ieder geval het voordeel dat hij lang genoeg in de Philips-cultuur heeft meegedraaid om te weten waar de bottlenecks zitten en waar besluiten kunnen stranden.