Einde in zicht voor Trident

Reading time: 1 minute

Author:

Met een overnamebod van het Amerikaanse Sigma Designs begin april is ook het tweede deel van Trident Microsystems, de business voor tv-IC‘s, verkocht. Hier vallen ook de twee Nederlandse vestigingen in Nijmegen en Waalre onder. Die worden verder ingekrompen en het takenpakket wordt ingeperkt tot support voor de bestaande producten. Als de overname is afgerond, houdt Trident op te bestaan.

De Nederlanse Trident-activiteiten komen voort uit twee overnames in 2009. Het Amerikaanse bedrijf kocht in mei dat jaar de Nijmeegse ontwikkelafdeling van Micronas voor demodulatoren, die destijds rond de 25 man telde. In oktober nam het ook de Eindhovense activiteiten voor settopbox- en tv-Socs over van NXP, een groep van rond de 130 werknemers. Deze verhuisde begin vorig jaar naar Waalre.

De NXP-aankoop bracht het bedrijf marktsucces, maar geen zwarte cijfers. Eind vorig jaar startte het een reorganisatieronde, maar begin januari moest het alsnog bescherming tegen schuldeisers aanvragen en de IC‘s voor settopboxen van de hand doen. Het Californische Entropic telde er 55 miljoen dollar voor neer. Sigma Designs, een fabless chipmaker die al actief is in de markt voor connected media, betaalt nu 21 miljoen dollar voor de tv-activiteiten.

Een nog onbekend aantal werknemers gaat in Waalre over naar de nieuwe eigenaar. Die zullen zich alleen nog bezighouden met sales en ondersteuning van bestaande producten, niet meer met de ontwikkeling van nieuwe IC‘s. In Nijmegen gaan naar verwachting tien van de twintig werknemers over, weer zonder productontwikkeling. Op den duur zullen zij ook worden ondergebracht in Waalre, is de verwachting.