Kort nieuws

‘Efficiëntieverbetering uitweg uit PV-malaise’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

IHS Isuppli ziet een lichtpuntje voor de neerwaartse spiraal waarin de prijzen en winstmarges van de PV-industrie terecht zijn gekomen. De marktonderzoeker verwacht dat het marktaandeel van efficiëntere (gedefinieerd door IHS als 15,3 tot 20 procent rendement op moduleniveau) kristallijn silicium zonnecellen in 2015 meer dan verdubbeld is. ’Efficiëntie was de afgelopen twee jaar geen prioriteit, omdat industrie zich richtte op de explosief stijgende vraag. Nu de prijzen afgelopen jaar zeker 25 procent zijn gedaald, realiseren vooral de topspelers zich dat ze efficiëntie kunnen inzetten als wapen. Deze ontwikkeling betekent een fundamentele verschuiving in strategie, die de prijserosie zou kunnen afremmen‘, zegt PV-analist van IHS.

De bloedeloze zonnecelmarkt is grotendeels te danken aan de extra capaciteit die Chinese fabrikanten hebben opgebouwd. Ook de Chinezen voelen de prijsdruk echter. Volgens een analist draaien fabrieken in het Oosten slechts op halve kracht en die van de kleinste spelers helemaal niet. De verwachting is dat nog vele bedrijven zullen omvallen, voordat de markt stabiliseert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content