Kort nieuws

Eerste vrouwelijke winnaar Turing Award

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Als eerste vrouw heeft Frances Allen de prestigieuze Turing Award in de wacht gesleept. De Association of Computing Machinery kent deze ’Nobelprijs voor de informatica‘ jaarlijks toe aan personen die van grote betekenis zijn (geweest) voor de computerwetenschap. De 74-jarige Allen, een gepensioneerde IBM Fellow, krijgt de onderscheiding voor haar werk in compilerontwerp en programmaoptimalisatie. Haar onderzoek heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van parallelle berekeningsmethodes, tegenwoordig onder meer toegepast in krachtige computers voor DNA-vergelijking en weersvoorspelling.

De Turing Award is genoemd naar de Britse wiskundige Alan Turing, die technieken bedacht om de Duitse codes te breken in de Tweede Wereldoorlog. Behalve de roem ontvangt de winnaar ook een geldbedrag van 100 duizend dollar, beschikbaar gesteld door Intel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content