Reading time: 5 minutes
Author:
Twaalf start-ups – de meeste Nederlands, een paar van over de grens – streden onlangs om een plek in het acceleratorprogramma Hightechxl, dat zich begin dit jaar losmaakte van Startupbootcamp. De eerste editie van de nieuwe snelkookpan voor beginnende technologiebedrijven gaat binnenkort van start op de High Tech Campus in Eindhoven. Een overzicht van de geselecteerde deelnemers.
Eind januari hebben het internationale acceleratorprogramma Startupbootcamp en de Eindhovense Hightechxl-organisatie in goed overleg afscheid genomen van elkaar. In drie rondes de afgelopen drie jaar hebben zij met vereende krachten meer dan dertig start-ups van over de hele wereld de kans gegeven om in drie maanden tijd hun bedrijf door te ontwikkelen. Verschil van inzicht over welke hulp precies te bieden, heeft de twee onlangs doen besluiten om ieder zijns weegs te gaan.
In nauwe samenwerking met TUE-incubator Bright Move richt het zelfstandige Hightechxl op de High Tech Campus een incubatieruimte in voor start-ups in de vroege fase. Daarnaast voert het nog steeds acceleratorprogrammaās uit van drie maanden, die de fase van prototype tot toegang tot de markt dekken, gevolgd door additionele ondersteuning tijdens de scale-upfase. In 2020 wil het ten minste honderd hightech-hardwarebedrijven hebben versneld. Daarvan zouden er twintig een snelle groei moeten laten zien en de volgende oemās moeten worden. Zo hoopt Hightechxl honderden of zelfs duizenden nieuwe banen te creĆ«ren. Bij dit alles krijgt het ondersteuning van de Eindhoven Startup Alliance (zie kader).
Onlangs was de selectie voor het eerste eigen acceleratorprogramma van Hightechxl. Twaalf hardwarestarters uit verschillende Europese landen waren afgereisd naar Eindhoven om hun innovaties te tonen aan de jury, die er uiteindelijk zeven uitkoos. Deze gelukkigen mogen aan de slag in de snelkookpan op de High Tech Campus.
– Bedrijf: Bambi Medical
– Land: Nederland
Eind 2015 richtten vader Sidarto en zoon Fabio Bambang Oetomo het bedrijfje Bambi Medical op om oplossingen te ontwerpen, te produceren en te verkopen die de pijn en stress bij ziekenhuisbabyās verlichten en de band met hun ouders versterken. Het eerste product is de Bambi-Belt, een sensorvest dat de vitale functies van vroeggeboren kindjes registreert en via Bluetooth Low Energy doorgeeft aan een monitoringsysteem. Belangrijkste voordelen zijn dat de babyās niet aan draden hangen en dus veel makkelijker bij de moeder zijn te leggen, en dat ze geen elektrodes opgeplakt krijgen die pijn en stress veroorzaken bij het verwijderen. Bambi Medical heeft al een overeenkomst met Philips op zak om een interface te ontwikkelen naar diens patiĆ«ntenmonitors.

– Bedrijf: Elbibi
– Land: Nederland
Ondanks alle voordelen voor de gezondheid, het milieu en de eigen portemonnee is de fiets nog altijd niet het voorkeursvervoermiddel voor zakenlui. Druipend van het zweet of doorweekt van de regen aankomen op het werk of bij een afspraak is geen aanlokkelijk vooruitzicht. En de kinderen afgooien op school of de boodschappen meenemen is er al helemaal niet bij. GeĆÆnspireerd door deze afknappers heeft Elbibi een zakenfiets bedacht voorzien van alle (technische) gemakken voor de moderne forens die maximaal zoān dertig kilometer van zijn werk woont. Het elektrische rijwiel krijgt onder meer een serieel-hybride pedaalaandrijving die elektriciteit opwekt tijdens het fietsen, en speciale software om de rijervaring te beheren.

– Bedrijf: Grow&Help
– Land: Spanje
Steeds meer mensen willen hun eigen groentes kweken, maar niet iedereen heeft groene vingers. De omstandigheden in een moestuin zijn bovendien heel anders dan op een balkon of achter glas. Voor de doe-het-zelvers komt het Spaanse bedrijfje Grow&Help met de Hui!-oplossing: een combinatie van een apparaatje dat de temperatuur, lichtinval en bodemvochtigheid meet bij de plantjes en een app met kunstmatige intelligentie die op basis daarvan advies geeft. Behalve op thuistelers richten oprichters Javier JuĆ”rez Montojo, Gabriel en Gonzalo Ćrculo zich op scholen en restaurants.

– Bedrijf: Medacc
– Land: Nederland
Medacc ontwikkelt accessoires om bestaande medische apparatuur gebruiksvriendelijker te maken en zo de diagnose en behandeling te verbeteren. Oprichters zijn biomedisch engineer Benjamin Tchang en de industrieel ontwerpers Victor Donker en Jori Verbeek, alle drie afgestudeerd aan de TU Eindhoven. Hun eerste product is de Probefix, waarmee een ultrasoundtransducer aan het lichaam is te bevestigen. De oplossing verkleint het risico op rsi-klachten bij dokters en verpleegsters en reduceert het aantal beeldartefacten tijdens dynamische en/of langdurige ultrageluidmetingen.

– Bedrijf: Nupky
– Land: Nederland
Met de door hem in 2013 opgerichte āuitvindingenfabriekā Nupky wil ux-specialist Rhys Duindam oplossingen uitdokteren die voor de hand liggen maar desondanks nog niet bestaan. Zo bedacht hij de Tingle, een handheld āspijkerbedā dat componisten van digitale muziek het gevoel geeft van een echt instrument: het apparaatje reageert op aanrakingen, onder meer door tegendruk te geven en te vibreren. Wanneer gebruikers de pennen indrukken, verandert de elektrische geleiding in de verbonden piĆ«zo-elementen. De Tingle meet dit en vertaalt dit in informatie voor de digitale muziekcontroller. Voor zijn elektromechanische technologie heeft het een patent aangevraagd. Inmiddels heeft Duindam versterking gekregen van programmeur en marketeer Nikola Djurendic.

– Bedrijf: Paó
– Land: Turkije
Uit sociaal-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wij ons oordeel over anderen mede baseren op hun lichaamstaal: hoe positiever deze is, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een baan, een promotie of een date. Met Paó werken de Turken Halit Soysal, YiÄit Hepsev en BuÄra Ćelik aan een compact draagbaar device dat een breed scala aan gegevens verzamelt over iemands beweging en houding. Op basis daarvan stelt het een uitgebreid profiel samen waarmee dragers de manier waarop zij overkomen op anderen kunnen aanpassen. Het apparaatje bevat onder meer een Arm-microcontroller en een traagheidssensor met negen vrijheidsgraden.
– Bedrijf: Project 33
– Land: Nederland
Iedereen snel toegang tot transport op aanvraag, altijd en overal. Met zijn Guaranteed Mobility-programma voor 99 euro per maand wil Project 33 inspelen op de beweging van autobezit naar gebruik zonder bezit. Als eerste stap bouwt het bedrijfje van Steven Nelemans, Hans de Penning en Joep Sloot een elektrische auto, helemaal van scratch. Het voertuig koppelt duurzaamheid aan de prestaties van een high-end sportwagen, met een acceleratie van nul tot honderd in minder dan vier seconden. Het voertuig krijgt een accupakket van nog geen honderd kilo, waarmee het zeshonderd kilometer zal kunnen rijden op een enkele lading. Met een totaalgewicht van vijfhonderd kilo wordt de auto een stuk lichter dan de huidige elektrische wagens; alleen de batterijen wegen daar meestal al meer. De interactie met de chauffeur zal geheel verlopen via een head-updisplay en touchbediening op het stuurwiel. Alles is softwarematig te configureren en persoonlijke instellingen zijn te sturen naar elk exemplaar op de weg, zodat gebruikers toch het gevoel hebben in āhunā auto te rijden.