Eerste proef met waterstof in cv-ketel

Reading time: 1 minute

Author:

In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg wordt een piepkleine praktijkproef afgetrapt met het verwarmen van huizen met waterstof. Deze brandstof zou op termijn aardgas kunnen vervangen op plekken waar elektrische verwarming of stadswarmte niet mogelijk zijn. Begin 2019 zullen verschillende appartementen in een flat met speciale cv-ketels waterstofgas gaan stoken, dat lokaal wordt opgewekt.

De proef is een initiatief van verschillende partijen die ervaring willen opdoen met waterstof als vervanging van aardgas. Het experiment sluit aan op de bestaande Power2gas-proef, waarbij CO2 en water met behulp van stroom worden omgezet in aardgas voor de verwarming van een appartementencomplex. Het genereren van gas – aardgas dan wel waterstof – is interessant omdat het het piekaanbod van (duurzame) stroom kan bufferen. De proef wordt nu uitgebreid met een waterstofinstallatie. Het gas zal via een aparte leiding naar de flat stromen, waar enkele appartementen ermee verwarmd worden.

De Power2gas-installatie in Rozenburg genereert lokaal aardgas en binnenkort ook waterstof (de blauwe containers) voor het nabijgelegen appartementencomplex (linksmidden). Foto: DNV GL