Eerste productieoverschot zonnecellen

Reading time: 1 minute

Author:

Dit jaar overstijgt de productie van zonnecellen voor het eerst de vraag, concludeert marktonderzoeker Greentech Media. The Information Network zegt dat de wereldwijde groei van nieuw geïnstalleerd vermogen dit jaar zal afnemen naar 26 procent ofwel 7,1 gigawatt extra, van een groei van 48 procent vorig jaar. Er ontstaat nu ook een overschot aan polysilicium, waar de afgelopen jaren juist een tekort aan was.

De belangrijkste reden voor de groeivertraging is de wereldwijde crisis, concluderen beide marktonderzoekers. Volgend jaar trekt de vraag weer aan. Greentech denkt echter dat de productie gemeten naar omzet in zwaar weer verkeert. Dit jaar verwacht het een krimp van 15 procent naar 12 miljard dollar. Volgend jaar groeit de wereldwijde omzet slechts mondjesmaat.

Het grootste deel van de zonnecellen komt uit Azië. In 2008 kwam daar voor 3,3 gigawatt aan zonnecellen vandaan, tegen 1,5 gigawatt voor Europa en 750 megawatt voor de VS, zegt The Information Netwerk. Dit jaar grijpt Azië tachtig procent van de productie, voorspelt Greentech.