Kort nieuws

Eerste orders Hemics over de grens

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Hemics heeft de eerste buitenlandse orders ontvangen voor zijn Handscan-apparaat, waarmee het verloop van reumatoïde artritis gevolgd kan worden. Binnenkort gaan klinieken in België en Duitsland aan de slag met de scanners. Het bedrijf verwacht dat deze orders het begin zijn van de adoptie door de markt. De Philips-spin-off bracht zijn apparaat in 2015 op de markt.

Reumatoïde artritis kent een grillig verloop, en het is belangrijk om periodes waarin de ontstekingsgraad van de gewrichten oploopt adequaat te behandelen met medicatie. Op het moment is het echter lastig om de ontstekingsgraad goed te bepalen. De reumatoloog moet aan de hand van een knijptest en antwoorden van de patiënt een inschatting maken, wat tijd kost, objectiviteit ontbeert en bovendien pijnlijk kan zijn. Een alternatief is om ultrageluid te gebruiken, maar dat is arbeidsintensief.

De Handscan gebruikt een optische methode om de ontstekingsgraad van hand- en polsgewrichten objectief te meten aan de hand van de doorbloeding. Dat gaat niet-invasief, pijnloos en automatisch, waardoor het geen probleem is om vaker te meten. Uit een studie van het UMC Utrecht eerder dit jaar blijkt dat de Hemics-methode net zo goed werkt als echografie. Dat heeft de buitenlandse klanten volgens het bedrijf over de streep getrokken. De Handscan zal in Duitsland toegepast worden voor een omvangrijk programma rond vroegdiagnostiek. In België nemen twee ziekenhuizen het apparaat in gebruik.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content