Technieuws

Eerste optische transistor gemaakt

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben de eerste optische transistor gemaakt die op een vergelijkbare manier werkt als een elektronische. Het gaat om een analoge schakelaar: met een spanning wordt de sterkte van het lichtsignaal aan de uitgang geregeld.

De basis is een reepje cadmiumsulfide, dat wordt bestraald met laserlicht. In ‘rust’ gebeurt er niets, maar zodra er een elektrisch veld wordt aangelegd krijgt het materiaal niet-lineaire optische eigenschappen en is er een secondaire emissie te zien. De input-respons-curve doet denken aan die van een transistor.

‘De moeilijkheid waar we mee te maken hadden, is dat alle materialen die in staat zijn optische signalen te mixen last hebben van grote achtergrondsignalen. Dat zorgt voor een beroerde aan-uit-verhouding. Ons systeem gaat van nul tot zeer hoge waardes’, zegt hoofdonderzoeker Ritesh Agarwal.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content