Eerste Hiber-satellieten met succes gelanceerd (update)

Reading time: 1 minute

Author:

Iot-netwerkstartup Hiber heeft dondermorgen om 5.27 uur Nederlandse tijd succesvol zijn eerste nanosatelliet gelanceerd, vanaf Satish Dhawan Space Centre in India. Gisteravond is daar een tweede exemplaar aan toegevoegd met een Spacex-raket vanuit Californië. In eerste instantie lijkt alles succesvol te werken: de ochtend van de lancering werd al contact gelegd met de eerste satelliet vanuit het grondstation in Svalbard (Spitsbergen), en later op de morgen is via het andere grondstation in Delft een commando verstuurd. Ook van de tweede satelliet is al een signaal vernomen. Het duurt echter enkele weken voordat de kunstmanen volledig getest zijn.

De nanosatellieten van Hiber zijn bedoeld voor communicatie met iot-devices. Ze komen slechts zo nu en dan over en kunnen dan slechts een klein beetje data ontvangen, waarna het duurt totdat ze over de Hiber-grondstations vliegen voordat de gegevens verder doorgeseind worden. Maar daar staat tegenover dat de communicatie erg zuinig omspringt met energie. Volgens Hiber gaan zijn zenders tien jaar mee op een batterij. En het netwerk biedt wereldwijde dekking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lora of NB-Iot.

Eigenlijk zou de Spacex-lancering de primeur van Hibers eerste satelliet krijgen. Die lancering werd echter enkele keren uitgesteld, waardoor de Indiase lancering als eerste aan de beurt was. Het bedrijf verwacht in de komende twaalf tot achttien maanden nog een dozijn satellieten te lanceren.